Ardennen en Luxemburg

Als je eens lekker erop uit wilt gaan, een natuurliefhebber bent en niet vies bent van een beetje inspanning, dan zijn de Ardennen een echte aanrader!

Dit gebied is een laaggebergte in België, Noord-Luxemburg en een stukje Frankrijk met een totale oppervlakte van 10.000 km2. Het woord Ardenne is afkomstig van het Keltische woord ´Ar-Denn’ hetgeen eik betekent, vandaar dat men ervan uit kan gaan dat de Ardennen vroeger bijna helemaal bedekt waren met eikenbos. Nu zijn de Ardennen ook nog een bosrijk gebied waar veel bezienswaardigheden zijn en waarover je hier meer kunt lezen.

Dieren in de Ardennen

In de Ardennen kun je veel dieren tegenkomen want er loopt veel wild rond, zoals everzwijnen en herten, reeën en vossen, wilde katten en marmotten, waar soms ook op gejaagd mag worden. Verder kom je ook in de rivieren en beken dieren tegen, en vooral de forel is hier de hoofdbewoner. Bovendien kun je in de lucht altijd wel wat sperwers of valken zien hangen, en zelfs raven bij de bovenloop van de Semois.

Leven in de Ardennen

De Ardennen zijn echter niet alleen voor de natuurliefhebbers een prachtig gebied, want je kunt er ook de cultuur opsnuiven van de lokale bevolking. Er wonen echter maar weinig mensen in verhouding tot de gemiddelde steden in Nederland en België. De helft van de 10.000km2 is bebost en er leven slechts 226.452 inwoners met een bevolkingsdichtheid van 50 inwoners per km2. De voornaamste inkomstenbronnen zijn graangewassen, zomergerst en haver, en op sommige plaatsen teelt men ook tabak en op een paar plaatsen ook wijn.

Sportief bezig zijn in de Ardennen

Omdat de Ardennen in de zomer zo’n mooi uitzicht bieden en omdat de Ardennen in de winter zo sprookjesachtig bedekt kunnen zijn met sneeuw, kun je er op verschillende manieren genieten van wat lichaamsbeweging! In de winter kun je hier heel goed langlaufen en wandelen, maar vooral ’s zomers kun je hier mountainbiken, wandelen, rotsklimmen, kajakken of kanovaren, maar ook kun je hier rustig vissen. Let er wel op dat als je wilt gaan vissen, dat je hier de benodigde vergunningen voor hebt.

Leuke plekken in de Ardennen

Wat erg leuk is om te bezoeken zijn de grotten van Han-sur-Lesse. Je kunt deze bezoeken door middel van een rit met een honderd jaar oude tram, de rondleidingen worden gegeven in verschillende talen en de uitgang is via de onderaardse rivier. Je kunt ook te voet gaan, want het parcours van de grot is ongeveer 3 km. Denk er wel aan dat het in de grot frisjes is, meestal rond de 13°C, en ook erg vochtig, vandaar dat het aan te raden is om een jas mee te nemen. Verder kun je de watervallen van Coo of Durbuy, het kleinste stadje van de wereld, bezoeken. Ook kun je lekker genieten van en in Spa, het Belgisch recreatieoord.

Luxemburg

Natuurlijk zijn er naast de Belgische Ardennen ook nog diverse mogelijkheden in de Luxemburgse Ardennen.

Things to do in Ardennen

Rondleiding in Ardennen ja
Fietstochten in Ardennen ja
Wandeltochten in Ardennen ja
Bustochten in Ardennen nee
Musea in Ardennen ja
Metro in Ardennen nee
Hot spots in Ardennen ja
Sightseeing tour in Ardennen nee
Excursies in Ardennen ja
Campings in Ardennen ja
Parken in Ardennen ja
Dierentuin in Ardennen nee