zorgverzekering op reis

Zorg nodig op vakantie? Check je zorgverzekering

Ga je dit of komend jaar lekker op vakantie in eigen land, dan hoef je nergens extra rekening mee te houden. Maar ben je van plan om op (korte) termijn het buitenland te bezoeken, ben je dan bewust van de beperkte dekking voor zorgkosten.

Wat wordt er wel vergoed?

Namens Reisinbeeld hebben we Peter Verhoeven van Zorgvergelijker uit laten zoeken hoe het wettelijk is geregeld. En wat blijkt: dat zorgkosten door je zorgverzekeraar in 2020 en 2021 in de meeste gevallen worden gedekt.

Vergoed in het buitenland

 1. Medicijnen
 2. Noodzakelijke mondzorg
 3. Ziekenvervoer
 4. Bezoek aan de dokter / huisarts
 5. Ziekenhuisopname
 6. Behandeling in het ziekenhuis

Neem, indien mogelijk, ten alle tijden direct telefonisch contact op met je eigen zorgverzekeraar. Zo ben je er zeker van dat je goed handelt. Let op: Het eigen risico wordt wel aangesproken.

Niet vergoed in het buitenland

 1. Vaccinatie voor landen waarbij dit verplicht is
 2. Zorgkosten welke duurder zijn dan het Nederlandse tarief
 3. Ongevallendekking bij overlijden of invalide raken
 4. Zorgkosten bij risicovolle sporten in het buitenland

Kosten buitenlanddekking

Zorgvergelijker ontdekte dat niet iedere zorgverzekeraar Buitenlanddekking Europa of Buitenlanddekking Wereldwijd heeft. Ongeveer de helft van de verzekeraars biedt dit wel aan, en de prijsverschillen en dekking variëren enorm. Bij FBTO ben je al verzekerd vanaf € 1,25 per maand. Bij de Amersfoortse is dat € 9,25. Nogmaals, de dekking is werkelijk waar overal anders.

Tips voor op vakantie

Ga je op vakantie, zet dit dan op je vakantie checklist:

 1. Zorgpas meenemen
 2. Contactgegevens zorgverzekeraar hebben
 3. Controleer of je de benodigde vaccinatie hebt

Al met al is de conclusie dat aanvullend verzekeren niet direct noodzakelijk is. Deze informatie is geschreven door Peter Verhoeven, namens Zorgvergelijker