Oostenrijk, het land van bergen, het land van de klassieke maar ook moderne muziek. Het land van de cultuur en een rijke geschiedenis. Eén van de meest geliefde vakantiebestemmingen in de winter, en een steeds populairdere vakantiebestemming voor een heerlijke zomervakantie Oostenrijk.
Veelzijdig Oostenrijk
Een land dat zoveel te bieden heeft, in de meest uiteenlopende richtingen, dat het wellicht één van de meest veelzijdige vakantielanden ter wereld is. De meren in Karinthië, de wintersportplaatsen in Tirol, Steiermark, Vorarlberg en andere deelstaten. De cultuur in Wenen, Graz, Linz en Innsbruck. En de vele musea en festivallen die het land in de zomermaanden zo’n grote naam gegeven hebben.
Natuurlijk zijn grote delen van Oostenrijk voornamelijk bij nederlanders en belgen bekend van de overdadige sneeuwval in de wintermaanden, de après ski, de feesten en de winterse muziek. Echter, ook in de zomermaanden (en niet minder in de prachtige herfst en het voorjaar) een land waar je met een gerust hart op vakantie kunt gaan.
Bergsport
Een heerlijk land in de zomermaanden, zeker als je er van wilt genieten de bergen eens van dichtbij te ervaren. Bijvoorbeeld tijdens een wandeling bergop, tijdens één van de uitdagende klimroutes of op de mountainbike.
Oostenrijk is wellicht het land waar de meeste mogelijkheden voor bergsport worden aangeboden.
Of het nu gaat over de uitermate goed onderhouden wandelwegen en mountainbikeroutes, of over het zeer grote aanbod aan raftingtouren, wandelen onder begeleiding van een gids, of klimmen onder begeleiding.
Er is haast geen regio in de bergen waar je dergelijk buitensporten niet kunt beoefenen, en de hoog gekwalificeerde begeleiders weten je een echte kick te geven, bijvoorbeeld tijdens het raften. Denk er bij dergelijke touren wel aan, om een goede verzekering tegen ongevallen af te sluiten als je deze nog niet al hebt. Vaak wordt de verantwoordelijkheid (vanwege de strenge wetten) geregeld via het ondertekenen van een verklaring voor aanvang van de tour.
Wintersport
Wat voor de zomerse bergsporten van toepassing is, is in Oostenrijk ook zeker voor de wintersport van toepassing.
Tal van zeer goede skigebieden staan je ter beschikking, maar let wel op de regels die hier gelden. Oostenrijk is één van de landen die beschikt over een echte pistenpolitie. Niet zomaar toezichthouders, maar echte politieagenten die op de handhaving van de regels op de piste toezien. Een nog steeds stijgend aantal ongelukken op de piste ligt hieraan ten grondslag, en men wil ten koste van veel voorkomen dat ‘aanrijdingen’ op de piste door, wat men hier noemt Fahrerflucht, nooit kunnen worden opgelost.
Helaas vallen er ieder jaar weer tal van gewonden en doden door skiërs die tegen elkaar, vaak met hoge snelheid, aanbotsen. En, ondanks de pistenpolitie, zijn er helaas ook nog steeds mensen die er als een haas vandoor gaan.
Zorg er ook voor, maar dat zal ook zeker voor diverse vormen van bergsport gelden, dat je de verzekeringspapieren van je ziektekostenverzekering bij je hebt (op z’n minst in het hotel). Helaas hanteerd men ook het principe van direct afrekenen. Moet je dus per ambulance of per helicopter vervoerd worden, zijn die verzekeringpapieren simpelweg goud waard. Controleer ook voor vertrek naar de wintersport, of alles ook daadwerkelijk vergoed wordt ter plaatse. Zo niet? Sluit een extra dekking af.
Waar nog meer aan denken?
Heel belangrijk zijn onder andere de autopapieren, rijbewijs, geldig identiteitsbewijs en vooral het autobahnvignet. Het vignet bij gebruik van de snelweg altijd op de voorruit geplakt, en de autopapieren altijd bij je. Er wordt steeds strenger gecontroleerd, en Oostenrijk laat buitenlanders boetes direct betalen. Zorg ook dat je altijd een geldig identieteitsbewijs (rijbewijs wordt niet geaccepteerd) bij je hebt.
Denk er ook aan, dat de wetten en regels voor de wat oudere kinderen (zeg maar 14 tot 18 jaar) in oostenrijk anders zijn dan in de lage landen, en zelfs per deelstaat kunnen verschillen. Zo zijn er in een aantal deelstaten voor jonge mensen stikte regels als het gaat om gebruik van alcohol, discotheekbezoek en dergelijke. Informeer er ter plaatse naar. Voorkomen is immers beter dan genezen.
Aanbeveling
Tuurlijk, er zijn plaatsen die enorm bekend zijn, een goede infrastructuur hebben, een perfect uitgaansleven en prachtige pisten. Denk bijvoorbeeld aan Sölden, Saalbach Hinterglemm en Kitzbühel.
De prijs is er echter ook naar. Net even een paar kilometer verder, vaak in de kleine dorpjes, zijn de prijzen een stuk gunstiger, terwijl het uitgaansleven minstens net zo leuk is, en de skibus gewoon gratis. Het is er vaak echter wel een stuk minder druk, en dus prettiger. Wil je dus niet heel veel uitgeven voor je vakantie, kijk dan even verder naar plaatsjes in de buurt van de bekende plaatsen en grote skigebieden.
Het is overigens ook zo, dat er in Oostenrijk veel minder grote skigebieden te vinden zijn. Misschien wat minder après ski en minder pistenkilometers, maar minstens net zo leuk. Maar wel voordeliger, en zeker de skipas.