Bent u op zoek naar een insidertip aan de Turkse zuidkust? Dan is Alanya misschien de juiste keuze voor jou. De Seltsjoekse stad biedt niet alleen geweldige stranden, maar ook veel historische dingen. Alanya is een van mijn favoriete plekken in Turkije. De ouders van mijn vriend hadden een vakantieappartement in het stadje aan de Turkse Rivièra. Zij was toen de reden dat ik begon met het schrijven van mijn blog. Dus dit is een gastpost, hier op het wereldreisforum. Mijn naam is Thomas en vandaag ga ik je tien hoogtepunten en insider tips vertellen in Alanya die je zeker niet mag missen.
1. Winterresidentie van de Seltsjoekse sultans
De oudste gebouwen in Alanya staan op de kasteelheuvel tussen de haven en het Cleopatrastrand. De oude Grieken bouwden 3000 jaar geleden de eerste stad op het schiereiland met de naam Korakesion. Je kunt nog steeds bewaarde muren uit de Hellenistische periode zien. Het fort op Burgberg diende lange tijd als basis voor Cilicische piraten, totdat ze werden verdreven door de Romeinse generaal Pompeius, die later Julius Caesar opnam in de Romeinse burgeroorlog. Geschiedenis is ook de reden waarom de rondvaartboten in de haven van Alanya zijn ontworpen in een piratenlook. De mooiste gebouwen op de kasteelheuvel dateren uit de 13e eeuw.
De Seltsjoekse sultan Alaeedin Keykubat veroverde Alanya en maakte van de stad zijn winterverblijf en daarmee de tweede hoofdstad van het Seltsjoekse rijk naast Konya. De enorme vestingmuren op de kasteelheuvel, de citadel op de top en de gebouwen aan de haven dateren uit die tijd. Deze omvatten het herkenningspunt van Alanya, de Rode Toren en een Seljuk-scheepswerf. Sinds 2017 rijdt er een kabelbaan van Cleopatra Beach naar de berg. Neem de trein naar boven, bezoek het fort Ic Kale met zijn adembenemende uitzicht over Alanya en loop aan de andere kant naar beneden naar de haven en de Rode Toren.
2. Zijderupsen in de Sapadere Canyon
De Sapadere Canyon is een bekende bestemming in Alanya. Maar de meesten missen de echte geheime tip, de zijderupsen bij de kloof in het dorp Sapadere. In het verleden leidde een smal pad langs de oude zijderoute vanuit Centraal-Anatolië naar een pas bij Sapadere aan de zuidkust van Alanya. Als gevolg hiervan kwamen honderden jaren geleden zijderupsen en de kunst van het maken van kleding en stoffen naar Alanya. Inmiddels is het vaartuig helaas bijna uitgestorven, je kunt er bijna alleen nog sporen van zien in Sapadere en in het ambachtshuisje op de kasteelheuvel. Echte zijderupsen en cocons vind je in het Su Degirmei Restaurant, direct bij de ingang van het dorp Sapadere aan de rivier. Als je de rupsen levend wilt zien, vlieg dan tussen eind mei en begin juli naar Alanya.
3. Heerlijk Turks eten
Turkije eet meer dan kebab! En niet alle kebabs zijn hetzelfde. Er zijn Adana, Iskender, Patlican, Ankara, Erzerum en vele andere soorten kebab, omdat het woord vertaald betekent “gegrild vlees”. Mijn favoriet is trouwens Iskender Kebab. Probeer behalve baklava ook Turkse desserts, want Turkije heeft een bijzonder talent voor het maken van desserts van allerlei soorten voedsel. Bewijzen? Eet Tavuk Gögsü, een kippendessert! Klinkt vreemd, maar het smaakt verrassend lekker. In het kleine dorpje Beypasari bij Ankara maakt de lokale bevolking een toetje van wortelen. Mijn persoonlijke favoriet is Künefe, een toetje met pistachenoten, noedeldraden, suikersiroop en een soort kaas. Een plaats waar u over het algemeen goed Turks eten kunt krijgen, is de Mado-vestiging in Alanya. Mado is ook beroemd om Künefe en het Turkse ijs Dondurma. De inmiddels meer dan 5.000 Duitse emigranten in de stad bezoeken graag het Mini Mutfak Restaurant in Alanya. De koks maken dagelijks wisselende menu’s met Turkse huisgemaakte gerechten.
4. Door de vleermuisgrot naar het Alara-kasteel!
Ben je op zoek naar een klein avontuur? Dan is de Alara vallei met de Alara karavanserai en het Alara kasteel precies de juiste bestemming voor jou! Het Alara-kasteel dateert uit het Byzantijnse rijk en werd gebruikt om de handelsroutes in Anatolië te beschermen. Later, nadat de Seltsjoeken Centraal-Anatolië hadden veroverd, leidde een zijweg van de Zijderoute door de Alara-vallei. Ook de Alara karavanserai dateert uit deze periode. Beide plaatsen – het kasteel en de karavanserai – zijn gratis te bezoeken. Bijzonder interessant voor mij is het Alara-kasteel, dat je alleen kunt bereiken via een half ingestorte tunnel met vleermuizen aan het plafond. Bereid je goed voor op de reis naar het kasteel, je hebt een zaklamp nodig, fatsoenlijke schoenen en je moet zeker de goede weg uitzoeken in het kleine restaurant naast de karavanserai.
5. Cleopatra Beach en de turquoise zee
Cleopatra en het bijpassende verhaal in Alanya is een van de boegbeelden van de stad. Na de dood van Julius Caesar gaf Marc Aurel het stuk kust rond Alanya weg aan Cleopatra. Ze zou tijdens een reis van Rome naar Egypte het strand onder de kasteelheuvel hebben bezocht. Volgens de legende gebruikte ze een turkooisblauwe baai om te zwemmen.
Tips maar meer
5 Tips, maar er is natuurlijk veel meer te doen ent e zien, dat begint natuurlijk met een goed hotel, boek eens een kamer is het daverende hotel Long Beach Resort.