66 miljoen jaar geleden maakte een knoert van een meteoriet een einde aan de dinosauriërs. De beruchte ruimte kolos sloeg toen in op Yucatán.
Maar dit Mexicaanse schiereiland heeft je heus meer te bieden dan de 180 kilometer brede Chicxulub Krater die de arme dino’s hun lot bezegelde. Het bijzondere gebied tussen de Golf van Mexico en Caribische Zee staat namelijk ook bekend om zijn parelwitte zandstranden, mysterieuze eeuwenoude Maya-ruïnes en betoverende ‘cenotes’.
Altijd al enkele weken door Mexico willen reizen? Dan ontdek je in dit artikel waarom een bezoek aan Yucatán daarbij beslist niet mag ontbreken.
De Mayaruïnes
Yucatán is een geval apart op de Mexicaanse landkaart. Het schiereiland onderscheidt zich met zijn bijzondere geschiedenis en geologie. Op de kalksteen van dit uitgestrekte vlakke gebied bouwden de Maya’s hun machtige beschaving. Niet voor niets spreken de Mexicanen over ‘Peninsular Maya’, het Maya Schiereiland.
De Piramide van Kukulcan
Zoveel eeuwen later vergaap je je nog steeds aan de grootsheid van de Maya Ruïnes. Chichén Itzá pronkt met reden op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. In deze precolumbiaanse stad vind je de ‘Piramide van Kukulcan’.
Kies je bezoek zorgvuldig uit. Twee keer per jaar staat de zon op de perfecte positie waardoor het lijkt alsof haar schaduw als kruipende slangen over de 365 treden van deze trappenpiramide glibbert.
De uitstekend bewaarde architectuur van Uxmal
Ook Uxmal is UNESCO-erfgoed. Deze archeologische site bleek al bij haar ontdekking opvallend beter bewaard dan de andere Mayasteden. De elegante Puuc Stijl is ongeëvenaard in deze regio.
Als je de steen mozaïeken op de gevels ziet van architecturale parels als het ‘Paleis van de Gouverneur’ en het ‘Binnenhof van het Nonnenklooster’ begrijp je meteen ook waarom.
De witte zandstranden van de Caribische kust
Moet je even bekomen van al die indrukwekkende Maya Bouwwerken? Daarvoor krijg je ruimschoots gelegenheid op de witte zandstranden van Yucatán. Het is heerlijk wandelen op het fijnkorrelig koraalrif zand.
Enkele bekende Caribische kust stranden zijn ‘Playa Tulum’ nabij de Maya Ruïnes van Tulum, het van zwoel nachtleven bruisende ‘Playa del Carmen’, en ‘Akumal’. Die laatste badplaats is bijzonder geliefd onder snorkelaars. In het hel blauwe water van deze baai spot je namelijk hele kolonies zeeschildpadden!
Verwacht je wel aan jaloerse blikken van het thuisfront, als ze op je foto’s zien welk geweldig uitzicht deze wonderlijke kustplaatsen voor de Caribische Zee op je Instagram Profiel schilderen.
De Mexicaanse cenotes
‘Cenotes’ zijn met water gevulde kuilen en grotten. Ze allemaal bezoeken is onbegonnen werk. Het schiereiland op het oostelijke deel van Mexico telt namelijk naar schatting 10.000 cenotes.
‘Cenote’ komt van het Maya-woord ’tsʼonoʼot’, wat je kan vertalen als ‘afgrond’. Voor Maya’s zijn het heilige plaatsen die je naar de onderwereld leiden. Voor toeristen vormen deze bijzondere poelen dan weer de perfecte bestemming om te zwemmen, snorkelen en duiken.
Sommige cenotes vind je in openlucht. ‘Cenote Ik Kil’ is een bekend voorbeeld van zo’n bovengronds exemplaar. Dit voor de Maya’s heilige blauwe water hoort bij het gelijknamige archeologisch park naast de ruïnes van Chichén Itzá.
Andere cenotes bevinden zich ondergronds. Het grottensysteem van ‘Cenote Dos Ojos’ vormt een heus onderwaterparadijs voor geoefende duikers.
Nog geen drie kilometer verderop wacht ‘Cenote El Pit’. Met een duizelingwekkend dieptepunt van 121 meter en zijn respect afdwingende miljoenen jaren oude uitstraling behoort deze onderwatergrot beslist tot de mooiste cenotes van Mexico. Duikers van over de hele wereld reizen naar Yucatán voor een afdaling in deze klepper.